Buraczki na zimę z cebulą

Opublikowano: 30.08.2025 r.
Buraki, cebula, ocet spirytusowy – oto główne składniki, które sprawią, że twoje buraczki na zimę z cebulą będą nie tylko smaczne, ale i długowieczne zapasy na chłodne dni. Ta kombinacja daje im wyjątkowy smak i długi termin przechowywania. Dodatkowo, trochę cukru i oleju rzepakowego dopełniają całość, tworząc idealne przetwory na zimę.
Składniki dla 10 porcji:
- Buraki gotowane - 2500 g
- Ocet spirytusowy - 120 ml
- Olej rzepakowy - 100 ml
- Cebula - 500 g
- Cukier - 100 g
- Przyprawy - sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, cukier
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- garnek, tarka, słoiki
Przepis krok po kroku
- Jeśli gotowałeś buraki w mundurkach, ugotowane buraki pozbaw skórki. Cebulę obierz. Następnie zetrzyj buraki wraz z cebulą na tarce o grubych oczkach.
- Przygotuj zalewę: wymieszaj ocet, olej oraz przyprawy: kilka listków laurowych, 5 ziarenek ziela angielskiego, cukier, pieprz oraz sól do smaku. Wszystkie składniki zagotuj, co jakiś czas mieszając. Gotuj przez kilka minut.
- Następnie wyjmij z zalewy liście laurowe, ziele i pieprz i dodaj starte buraczki, cebulę.
- Podgrzej przez kilka minut, często mieszając.
- Buraczki lekko ostudź, a następnie przełóż je do słoików i pasteryzuj przez 15 minut.
Komentarz dietetyka
To zdrowy dodatek do dań głównych zawiera sporo cennych składników mineralnych i witamin.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny