Buraczki na ciepło ze śmietaną
Opublikowano: 07.12.2022 r.
Buraki gotowane, masło, śmietana i odrobina cukru – to wszystko, czego potrzebujesz, by wyczarować pyszne buraczki na ciepło. Danie łączy w sobie słodycz buraków z delikatnością śmietany i aksamitnością masła. Lekko dosłodzony smak sprawia, że buraczki zyskują wyjątkowy charakter. Idealne jako dodatek do obiadu!
Składniki dla 4 porcji:
- Buraki gotowane - 500 g
- Masło - 25 g
- Śmietana 12% - 50 g (2 łyżki)
- Cukier - 3 g (0,5 łyżeczki)
- Przyprawy - sól, pieprz, ocet spirytusowy
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, tarka
Przepis krok po kroku
- Zetrzyj buraki na tarce na małych oczkach.
- W garnku rozgrzej masło.
- Dodaj buraki śmietanę, cukier, sól, pieprz, łyżkę octu (albo soku z cytryny).
- Wymieszaj i wszystko duś około 5-10 minut na średnim ogniu.
- Buraczki powinny nieco się zagęścić i odparować nadmiar wody.
- Dopraw do smaku i podawaj do obiadu na ciepło.
Komentarz dietetyka
Przepis jest wysokokaloryczny, ponieważ zawiera masło. Dostarcza również nasycone kwasy tłuszczowe, więc nadmiar nie jest wskazany w diecie. Buraki to bogate źródło żelaza, kwasu foliowego, witamin, błonnika i przeciwutleniaczy.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości