Bun cha
Opublikowano: 25.01.2022 r.
Mięso mielone z karkówki, szalotka i makaron ryżowy to podstawa bun cha – popularnego wietnamskiego dania. Chrupiące warzywa, takie jak marchewka i kalarepa, dodają świeżości, a kiełki fasoli mung to prawdziwa gratka dla miłośników azjatyckich smaków. Dodatkowa słodycz z cukru trzcinowego sprawia, że potrawa ma wyjątkowy smak.
Składniki dla 4 porcji:
- Cukier trzcinowy - 150 g
- Marchewka - 50 g
- Kalarepa - 100 g
- Mięso mielone wieprzowe - 250 g (z karkówki)
- Cebula szalotka - 50 g
- Makaron ryżowy - 100 g (ilość wg uznania)
- Sałata - 100 g
- Fasola mung kiełki - 50 g
- Przyprawy - sól, pieprz, ocet ryżowy, imbir świeży, papryczka chilli świeża, kolendra świeża, sos rybny, czosnek, sok z limonki, mięta świeża, trawa cytrynowa, pachnotka liście
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- garnek, patelnia grillowa
Przepis krok po kroku
- Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Kotleciki: cebulkę, malutki kawałek imbiru, ząbek czosnku, pół łodygi trawy cytrynowej bardzo drobno pokrój.
- Rozgrzej patelnię grillową.
- Dodaj do mięsa posiekane składniki. Dopraw solą i pieprzem. Dłońmi wymieszaj mięso bardzo dokładnie.
- Zrób niewielkie kuleczki z mięsa o równej wielkości i każdy lekko przygnieć, by były spłaszczone.
- Kotleciki smaż na patelni grillowej około 20-25 minut.
- Sos: cukier, 50 ml sosu rybnego, 50 ml octu ryżowego zagotuj w garnku do rozpuszczenia.
- Wyłącz gotowanie i dodaj 50 ml soku z limonki, ząbek posiekanego czosnku oraz pół papryczki chilli również posiekanej.
- Pokrój kalarepę i marchewkę w malutkie słupeczki i dodaj do sosu. Sos można ostatecznie rozcieńczyć wodą (około 1/4 szklanki).
- Podanie: do miski włóż porcję makaronu. Zalej makaron sosem. Na makaronie wyłóż dodatki warzywne i zioła: sałata, kiełki, kolendra, pachnotka i mięta. Na wierzchu ułóż kotleciki.
Komentarz dietetyka
Przepis jest zbilansowany. Dostarczy białko, węglowodany i tłuszcz. Ma jednak średni indeks glikemiczny.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości