Bułki żytnie na drożdżach
Opublikowano: 03.08.2023 r.
Mąka żytnia typ 2000, świeże drożdże i mleko 2% to kluczowe składniki, które sprawiają, że te bułki żytnie są naprawdę wyjątkowe. Idealne na śniadanie czy lunch, mają pełny, głęboki smak i zdrową strukturę dzięki żytniej mące, a drożdże dają im piękną puszystość. Klarowna lista składników i prosty proces sprawiają, że ich przygotowanie jest czystą przyjemnością.
Składniki dla 3 porcji:
- Mąka żytnia typ 2000 - 400 g
- Cukier - 5 g
- Drożdże świeże - 15 g
- Mleko 2% - 150 ml
Liczba porcji: 3
Będziesz potrzebować:
- piekarnik
Przepis krok po kroku
- Mleko podgrzej, wlej do miski i dodaj pokruszone drożdże, łyżki mąki oraz cukier. Odstaw do wyrośnięcia. Tak gotowy zaczyn dodaj do reszty mąki.
- Dolej do ciasta 150 ml cieplej wody oraz dodaj szczyptę soli. Zarób ciasto i odstaw do wyrośnięcia na ok. godzinę.
- Po tym czasie z ciasta uformuj bułeczki i ułóż na blaszce zabezpieczonej papierem do pieczenia.
- Piecz 25 min w 180 st. C.
Komentarz dietetyka
To zdrowa opcja, która dostarcza niezbędnych witamin i minerałów.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny