Bułki zapiekane z jajkiem, serem i pieczarkami
Opublikowano: 18.11.2021 r.
Jajka, mozzarella i pieczarki zapiekane w grahamkach – to przepis na szybkie i pyszne śniadanie. Bułki grahamki, jajka, ser mozzarella light i pieczarki tworzą kompozycję pełną smaku. Klarowane masło dodaje delikatności i głębokości, a całość jest prosta do przygotowania. Idealne na leniwe poranki!
Składniki dla 4 porcji:
- Bułka grahamka - 320 g (4 sztuki)
- Jajko - 4 szt.
- Ser mozzarella light - 60 g
- Pieczarki - 100 g
- Masło klarowane - 10 g
- Przyprawy - sól, pieprz, szczypiorek
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, tarka, papier do pieczenia, patelnia, blacha
Przepis krok po kroku
- Rozgrzej piekarnik na 250 st. C. Na blachę wyłóż papier do pieczenia.
- Masło wyłóż na patelnię. Umyte pieczarki zetrzyj na tarce i podsmaż na patelni z dodatkiem soli i pieprzu.
- Bułki umieść na blaszce i natnij od góry, tworząc okrągły otwór. Otwór nie powinien być zbyt szeroki.
- Wydrąż środek z bułki, zostawiając same ścianki.
- Niewykorzystany środek bułki wykorzystaj na przykład jako bułka tarta.
- Do środka bułek wyłóż na dno po równo pieczarki.
- Do każdej bułki wbij po jednym jajku (uważaj, by żółtko zostało w całości).
- Posyp jajko przyprawami, następnie na każdą bułkę wyłóż starty na tarce ser.
- Przypraw bułki, wstaw je do nagrzanego piekarnika.
- Piecz tak długo, aż białko zetnie się.
- Upieczone bułeczki posyp szczypiorkiem.
Komentarz dietetyka
Zdrowy i zbilansowany posiłek. Zawiera pełne ziarno, białko oraz tłuszcz. Jest wartościową potrawą.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości