Bułki z mąki żytniej
Opublikowano: 04.09.2023 r.
Mąka żytnia typ 2000, świeże drożdże i mleko 3,2% to główne składniki tych pysznych bułek z mąki żytniej. Dodatek sezamu i nasion słonecznika sprawia, że mają wyjątkowo chrupiącą skórkę i niepowtarzalny smak. Idealne na śniadanie lub do kanapki!
Składniki dla 4 porcji:
- Mąka żytnia typ 2000 - 400 g
- Cukier - 5 g
- Sól - 5 g
- Drożdże świeże - 15 g
- Mleko 3,2% - 150 ml
- Sezam nasiona - 10 g
- Nasiona słonecznika - 10 g
- Przyprawy - sól, cukier
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- piekarnik
Przepis krok po kroku
- Do podgrzanego mleka dodaj drożdże, cukier oraz 2 łyżki mąki.
- Odstaw do wyrośnięcia na ok.30 minut.
- Gotowy zaczyn dodaj do mąki i soli.
- Dolej ciepłą wodę i wyrób ciasto.
- Gotowe ciasto odstaw do wyrośnięcia na około godzinę.
- Po tym czasie z ciasta formuj bułki i układaj na blaszce do pieczenia.
- Wierzch bułek posmaruj jajkiem i posyp ziarnami.
- Piecz 20-30 minut w 180 st. C.
- Ostudź.
Komentarz dietetyka
To zdrowa opcja, która dostarczy cennych witamin i składników mineralnych.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny