Bułki z mąki orkiszowej

Opublikowano: 21.07.2025 r.
Mąka orkiszowa, drożdże świeże, cukier, oliwa z oliwek i jajka. Te składniki są kluczowe w przepisie na aromatyczne bułki z mąki orkiszowej. Dzięki nim bułki są puszyste, lekko słodkie i pełne uroku. Słonecznik dodaje im chrupkości i ciekawą nutę smakową, co sprawia, że stają się prawdziwym przysmakiem.
Składniki dla 10 porcji:
- Mąka orkiszowa - 600 g (3 szklanki)
- Drożdże świeże - 50 g (pół kostki)
- Cukier - 20 g (2 płaskie łyżki stołowe)
- Oliwa z oliwek - 30 ml (3 łyżki stołowe)
- Jajko - 4 szt.
- Słonecznik nasiona łuskane - 200 g
- Przyprawy - sól
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, duża miska, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia
Przepis krok po kroku
- Drożdże rozpuść w szklance ciepłej wody z cukrem.
- Do miski przesiej mąkę orkiszową, dodaj do niej drożdże, jajka, sól i oliwę z oliwek.
- Wyrób gładkie ciasto i odstaw do wyrośnięcia na 2 godziny.
- Podziel ciasto na 10 równych kawałków, uformuj bułki.
- Obtocz je w pestkach słonecznika.
- Ułóż bułki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Roztrzep 1 jajko z wodą i posmaruj wierzch bułek.
- Piecz w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku przez 20 minut.
Komentarz dietetyka
Bułki z mąki orkiszowej to doskonałe źródło błonnika pokarmowego. Domowe wypieki nie zawierają konserwantów oraz sztucznych dodatków do żywności. Bułki są niskokaloryczne i zawierają dobre kwasy tłuszczowe.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny