Bułki z jagodami
Opublikowano: 16.05.2022 r.
Mleko, cukier, mąka pszenna, żółtka jajek i oczywiście jagody - to najważniejsze składniki na pyszne bułki z jagodami. W prosty sposób można stworzyć słodkie, puszyste bułeczki, idealne na śniadanie czy podwieczorek. Smakują rewelacyjnie i bez wątpienia znikną z talerza w mgnieniu oka!
Składniki dla 5 porcji:
- Mleko 3,2% - 120 ml (w temperaturze pokojowej)
- Cukier drobny - 30 g
- Drożdże świeże - 20 g
- Mąka pszenna typ 500 - 245 g
- Masło - 20 g (w temperaturze pokojowej)
- Żółtko jajka - 2 szt. (w temperaturze pokojowej)
- Jagody - 100 g
- Przyprawy - cukier puder, cukier
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, duża miska, papier do pieczenia, blacha do pieczenia 28x34 cm, miska, ściereczka
Przepis krok po kroku
- Mleko delikatnie podgrzej.
- W dużej misce umieść pokruszone drożdże, cukier, mleko i dużą łyżkę mąki. Dokładnie wszystko wymieszaj.
- Miskę z rozczynem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 20 minut.
- Masło rozpuść. Do drugiej miski wsyp pozostałą mąkę.
- Do mąki dodaj masło i żółtka. Następnie wlej wyrośnięty rozczyn. Całość wymieszaj.
- Ciasto wyrabiaj aż będzie jednolite i wciąż lepkie.
- Miskę z ciastem przykryj ściereczką i zostaw w ciepłym miejscu na 30-40 minut.
- Wyrośnięte ciasto przełóż na blat posypany mąką. Rozciągnij je w kształt wałka. Podziel na 5 części.
- Każdą część chwilę wyrabiaj i uformuj w kulkę.
- Każdą kulkę odłóż na posypany mąką blat, przykryj ściereczką i zostaw na 10 minut.
- Jagody umyj i osusz.
- Każdą kulkę lekko spłaszcz i na środek wyłóż po około łyżce jagód. Zlep ciasto (podobnie jak pierogi). Obróć bułki i nadaj im lekko podłużnego kształtu.
- Bułki z jagodami układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką i odstaw na 20 minut do wyrośnięcia.
- W tym czasie nagrzej piekarnik do 170 st. C (pieczenie góra/dół).
- Piecz bułki około 25 minut, aż się zarumienią.
- Po upieczeniu przełóż na kratkę do wystygnięcia.
- Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Komentarz dietetyka
Jagody doceniane są przede wszystkim za ich właściwości lecznice w przypadku biegunki.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk