Bułki Thermomix
Opublikowano: 20.12.2021 r.
Drożdże świeże, mąka pszenna i jedno jajko - to tylko kilka z prostych składników potrzebnych do zrobienia pysznych bułek z Thermomixu. Łatwe do przygotowania, chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku, te bułki idealnie sprawdzą się na każdą okazję. Sezam dodaje im wyjątkowego smaku i aromatu.
Składniki dla 7 porcji:
- Drożdże świeże - 10 g
- Mąka pszenna typ 500 - 250 g (1 czubata szklanka)
- Jajko - 1 szt.
- Sezam nasiona - 40 g
- Przyprawy - sól
Liczba porcji: 7
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia, thermomix, kopystka (thermomix)
Przepis krok po kroku
- Do naczynia miksującego pokrusz drożdże, wlej pół szklanki ciepłej wody i dodaj szczyptę soli.
- Składniki wymieszaj przy pomocy 15s/interwał.
- Następnie dodaj mąkę i ustaw 2min/interwał.
- Ciasto wyciągnij z naczynia Thermomixa i uformuj z niego bułki.
- Bułki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Do miseczki rozbij jajko i wymieszaj je przy pomocy widelca.
- Każdą bułeczkę na blaszce posmaruj rozmąconym jajkiem i posyp nasionami sezamu.
- Tak przygotowane bułki piecz w 200°C, piekarnik włącz, dopiero gdy wstawisz do niego bułeczki.
- Bułki piecz przez około 30 minut.
- Upieczone bułki wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.
- Gotowe bułki podawaj z ulubionymi dodatkami.
Komentarz dietetyka
Bułki z Thermomixa przygotowane na bazie mąki pszennej posiadają wysoki indeks glikemiczny, dlatego osoby chorujące na cukrzycę lub będące na diecie o niskim indeksie glikemicznym powinny szczególnie zwrócić uwagę na ich podaż w swojej diecie.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny