Bułki owsiane
Opublikowano: 08.08.2021 r.
Drożdże, mąka pszenna i mąka owsiana pełnoziarnista to najważniejsze składniki naszych bułek owsianych. Razem z płatkami owsianymi tworzą puszyste i lekko chrupiące pieczywo, które idealnie nadaje się na śniadanie czy przekąskę. Dodatek jajka i masła sprawia, że bułki są nie tylko smakowite, ale też mają idealną konsystencję.
Składniki dla 10 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 400 g (3 szklanki)
- Drożdże świeże - 25 g
- Mąka owsiana pełnoziarnista bezglutenowa - 130 g (1 szklanka)
- Płatki owsiane - 130 g (1 szklanka)
- Sól - 5 g (1 łyżeczka)
- Cukier - 5 g (1 łyżeczka)
- Masło - 35 g
- Jajko - 1 szt.
- Przyprawy - sól
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, duża miska, pędzelek, miska
Przepis krok po kroku
- Do miski wsyp mąkę pszenną (250g), dodaj rozpuszczone w wodzie (250 ml) drożdże i dokładnie wymieszaj. Przykryj ściereczką i odstaw na kilka godzin, najlepiej na całą noc.
- Do zaczynu dodaj pozostałe ilości obu mąk, płatki owsiane, sól, cukier, wodę (ok. 70 ml) i ręcznie wyrabiaj ciasto. Masło rozpuść w rondelku, dodaj do ciasta i jeszcze raz wyrabiaj, minimum 7 minut. Odstaw do wyrośnięcia na ok. 1,5 h.
- Z wyrośniętego ciasta uformuj okrągłe bułki i układaj na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką i jeszcze raz odstaw do wyrośnięcia.
- W głębokim talerzu roztrzep jajko widelcem i pędzelkiem smaruj nim bułki, na koniec każdą posyp płatkami owsianymi.
- Piecz ok. 20 minut w 180 stopniach.
Komentarz dietetyka
Mąkę najlepiej wybierać pełnoziarnistą, przynajmniej częściowo. Osoby z celiakią powinny całkowicie zastąpić mąkę pszenną mąką owsianą, certyfikowaną.
~ Aleksandra Dziura, dietetyk