Bułki maślane Thermomix
Opublikowano: 08.03.2022 r.
Mąka pszenna, miękkie roztopione masło, mleko i świeże drożdże – to najważniejsze składniki na bułki maślane z Thermomixa. Połączenie tych składników gwarantuje puszystość i delikatny, maślany smak, który uwielbiają wszyscy. A dzięki Thermomixowi przygotowanie tych pysznych bułek staje się prostsze i szybsze, oszczędzając nam sporo czasu.
Składniki dla 0 porcji:
- Mąka pszenna typ 550 - 500 g
- Mleko 3,2% - 250 ml
- Drożdże świeże - 50 g
- Żółtko jajka - 2 szt.
- Cukier waniliowy - 20 g
- Masło - 90 g (miękkie roztopione)
- Cukier - 80 g
- Białko jajka - 1 szt.
- Przyprawy - cukier z prawdziwą wanilią, cukier
Liczba porcji: 0
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, miska, thermomix
Przepis krok po kroku
- W naczyniu Thermomixa umieść cukier, cukier waniliowy, drożdże i mleko.
- Całość podgrzej, ustawiając mieszanie na 2 minuty 30 sekund / 37 stopni / obroty 4.
- Dodaj żółtka, miękkie masło i mąkę. Wyrabiaj przez 1 minutę 30 sekund / Interwał.
- Jeśli ciasto nie odkleja się od naczynia, to dodaj jeszcze odrobinę mąki i ponownie wymieszaj.
- Ciasto przełóż do miski. Przykryj ściereczką i odstaw na 1-1,5 godziny do wyrośnięcia.
- Po tym czasie odrywaj kawałki ciasta i formuj bułeczki. Uformowane bułki układaj na kratce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.
- Na dnie piekarnika ustawić naczynie z bardzo gorącą wodą i nagrzać piekarnik do 180 st. C.
- Wierzch bułeczek posmaruj białkiem jaja.
- Bułeczki piecz przez około 20 minut, aż się zarumienią. Podawaj po ostudzeniu.
Komentarz dietetyka
Węglowodany powinny stanowić 60% całkowitego zapotrzebowania na energię. Pieczywo oraz inne produkty zbożowe to główne źródło tego składnika w naszej diecie.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk