Bułki cynamonowe
Opublikowano: 04.02.2022 r.
Mąka pszenna tortowa, mleko, masło, żółtka i drożdże – to główne składniki naszych bułek cynamonowych. Są puszyste i delikatne dzięki odpowiedniej mieszance mleka i masła, a drożdże dodają im niepowtarzalnego aromatu. Dzięki cukrowi i skórce z cytryny mają lekko kwaskową, słodką nutę, która świetnie kontrastuje z cynamonowym wnętrzem. Idealne jako słodka przekąska na każdą porę dnia!
Składniki dla 12 porcji:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 500 g (3 i 2/3 szklanki)
- Mleko 1,5% - 250 ml (1 szklanka)
- Masło - 70 g (4,5 łyżki)
- Żółtko jajka - 3 szt.
- Drożdże suche - 7 g (1 opakowanie)
- Cukier - 50 g (1/4 szklanki)
- Masło - 70 g (4,5 łyżki)
- Cukier - 70 g (1/3 szklanki)
- Sok z cytryny - 60 ml (5 łyżki)
- Cukier puder - 60 g (1/2 szklanki)
- Przyprawy - cynamon
Liczba porcji: 12
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, garnek mały, duża miska, blaszka do pieczenia 25x35 cm, papier do pieczenia, wałek, miseczka, mini rózga
Przepis krok po kroku
- Mąkę, drożdże, cukier (50 g) i żółtka przełóż do miski.
- W garnku podgrzej mleko i rozpuść w nim masło.
- Ciepłe mleko przelej do miski z mąką i pozostałymi składnikami.
- Wyrabiaj ciasto około 10-15 minut aż będzie miękkie i elastyczne.
- Ciasto odstaw w ciepłe miejsce na godzinę.
- Ciasto wyrób chwilkę, a następnie rozwałkuj.
- Ciasto posmaruj masłem.
- Połącz cukier z cynamonem i rozsyp równomiernie na cieście posmarowanym masłem.
- Zroluj ciasto, sklej koniec dokładnie i pokrój na 12 części.
- Bułeczki ułóż w blaszce do pieczenia wyłożonej papierem.
- Bułeczki pozostaw na 30 minut do wyrośnięcia.
- Piecz 20 minut w temperaturze 180 stopni C.
- W miseczce połącz cukier puder z sokiem z cytryny za pomocą rózgi w lukier.
- Bułeczki ostudź i polej lukrem.
Komentarz dietetyka
Bułki cynamonowe to kultowy, szwedzki wypiek znany na całym świecie. Bułeczki wykonane są z klasycznych, tradycyjnych składników dlatego powinny być spożywane okazjonalnie.
~ Joanna Płaza, mge inż Towaroznawstwa i Dietetyki