Bułki bez drożdży

Opublikowano: 22.08.2025 r.
Mąka pszenna, jogurt naturalny i proszek do pieczenia to kluczowe elementy przepisu na te puszyste bułki bez drożdży. Dzięki tym składnikom, bułki są lekkie, delikatne i mają przyjemną strukturę, bez konieczności długiego wyrastania ciasta. Soda oczyszczona i oliwa z oliwek dopełniają całość, nadając bułkom odpowiednią puszystość i smak.
Składniki dla 10 porcji:
- Mąka pszenna typ 550 - 350 g (2 i 1/3 szklanki)
- Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu - 250 g (1 szklanka)
- Proszek do pieczenia - 4 g (1 łyzeczka)
- Soda oczyszczona - 4 g (1 łyżeczka)
- Oliwa z oliwek - 30 ml (2 łyżki)
- Przyprawy - sól, cukier
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, duża miska, papier do pieczenia
Przepis krok po kroku
- W dużej misce zmieszaj ze sobą mąkę, sodę i proszek do pieczenia. Dodaj odrobinę soli.
- Jogurt podgrzej, by był lekko ciepły, ale nie gorący. Wlej go do miski z mąką. Dodaj olej. Wszystko wymieszaj łyżką.
- Ciasto wyrób rękami, by powstała zwarta masa.
- Ciasto podziel na 8 bułeczek. Umieść je na blaszce pokrytej papierem do pieczenia i całość piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 25 minut.
Komentarz dietetyka
Te bułki to dobry wybór dla osób na diecie eliminacyjnej, a także wszystkich z grzybiczym przerostem w jelicie cienkim.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny