Bułka drożdżowa z rodzynkami

Opublikowano: 19.05.2022 r.
Mąka pszenna, jajko, mleko i masło – oto baza dla puszystych bułek drożdżowych z rodzynkami. Te składniki tworzą fundament dla delikatnego ciasta, które w połączeniu z delikatnym smakiem drożdży i cukru zapewnia wyjątkowy smak. Dodatek rodzynek nadaje całości lekko słodki i owocowy akcent, doskonale uzupełniający te domowe wypieki.
Składniki dla 8 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 250 g (1 szklanka)
- Cukier - 40 g (1/4 szklanki)
- Jajko - 1 szt.
- Mleko 2% - 125 ml (1/2 szklanki)
- Drożdże suche - 10 g (1 łyżeczka)
- Rodzynki - 60 g (1/4 szklanki)
- Masło - 60 g (1/4 kostki)
- Przyprawy - sól
Liczba porcji: 8
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, foremka keksówka, miska
Przepis krok po kroku
- Odrobinę mąki wymieszaj z cukier, drożdżami i ciepłym mlekiem.
- Wymieszaj wszystkie składniki, przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut.
- Następnie dodaj jajko i rozpuszczone masło. Ponownie odstaw na 10-15 minut do wyrośnięcia.
- Do powstałej masy dodaj rodzynki i przelej masę do foremki.
- Upiecz ciasto w piekarniku przez 40 minut w 180 st. C.
Komentarz dietetyka
Ciasto na drożdżówki jest uniwersalne, a nadzienie może być dowolne. Postaw na swoje ulubione dodatki.
~ Oliwia Gawron, dietetyk