Bułka drożdżowa z kruszonką
Opublikowano: 20.04.2022 r.
Mąka pszenna, masło, mleko, świeże drożdże, jajko i cukier – z tych składników zrobisz bułkę drożdżową z kruszonką, która zachwyci smakiem i aromatem. Idealne ciasto jest puszyste, a kruszonka wyjątkowo chrupiąca, dzięki czemu każda kromka smakuje jak domowe, ciepłe dobro. Bułka z tych składników to esencja prostoty i domowego wypieku.
Składniki dla 6 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 400 g
- Masło - 45 g
- Mleko 2% - 125 ml
- Drożdże świeże - 20 g
- Cukier - 70 g
- Jajko - 1 szt.
- Żółtko jajka - 1 szt.
- Przyprawy - sól, aromat waniliowy
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, garnek, mikser, duża miska, papier do pieczenia, blaszka keksowa 26 cm
Przepis krok po kroku
- W garnku roztop 30 g masła i wystudź je.
- Jajko, mleko i drożdże powinny mieć temperaturę pokojową.
- W misce umieść pokruszone drożdże. Zalej je ciepłym mlekiem i dodaj 15 g cukru oraz 15 g mąki. Wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce pod przykryciem na 15 minut.
- Jajko ubij mikserem z 40 g cukru, aż powstanie puszysta masa.
- W dużej misce umieść 345 g mąki, dodaj roztopione masło, jajko ubite z cukrem, aromat waniliowy, szczyptę soli.
- Dodaj zaczyn i zacznij miksować mikserem ciasto, aż stanie się gładkie — minimum 5 minut.
- Ciasto przykryj ściereczką i odstaw ponownie w ciepłe miejsce na 60 minut do rośnięcia.
- 15 g masła, 15 g cukru oraz 40 g mąki zagnieć na kruszonkę. Wstaw do lodówki.
- Gdy ciasto urośnie, do blaszki włóż papier do pieczenia.
- Ciasto zagnieć przez minutę i wyłóż je do blaszki. Rozprowadź równomiernie.
- Posmaruj ciasto rozbełtanym żółtkiem i posyp kruszonką.
- Blaszkę z ciastem ponownie przykryj ściereczką i pozostaw na 10 minut.
- Nastaw piekarnik na 200 st. C.
- Po 10 minutach wstaw bułkę do nagrzanego piekarnika i piecz przez 30 minut.
Komentarz dietetyka
Jest to przepis wysokokaloryczny. Składa się w głównej mierze z węglowodanów i tłuszczu. Jest lekkostrawna. To dobry przepis na zdrowsze ciasto drożdżowe niż to, które kupuje się w sklepach.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości