Bułka bawarska
Opublikowano: 20.09.2023 r.
Drożdże świeże, mąka pszenna i jajko to klucz do zrobienia idealnej bułki bawarskiej. Te pyszne, domowe wypieki mają złocistą skórkę i puszyste wnętrze. Przygotowanie się opiera na prostych, ale starannie dobranych składnikach, które razem dają niesamowity efekt smakowy.
Składniki dla 8 porcji:
- Drożdże świeże - 25 g (ćwierć kostki)
- Cukier - 5 g
- Mąka pszenna typ 500 - 400 g
- Jajko - 1 szt.
- Przyprawy - sól, soda oczyszczona
Liczba porcji: 8
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, kuchenka, garnek, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia, miska, drewniana łyżka, ściereczka
Przepis krok po kroku
- Do miski pokrusz drożdże, dodaj do nich cukier, łyżkę mąki oraz 100 ml ciepłej wody.
- Składniki dokładnie wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia na 10 minut.
- Do miski przesiej mąkę, dodaj do niej wyrośnięte drożdże oraz pół szklanki ciepłej wody. Składniki wymieszaj drewnianą łyżką.
- W łyżce ciepłej wody rozpuść 1 płaską łyżeczkę soli, dodaj ją do masy na bułeczki i ciasto wyrabiaj ręcznie do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Ciasto na bułki przykryj ściereczką i odstaw na godzinę do wyrośnięcia.
- Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 240 st. C z funkcją góra/dół.
- Blat oprósz odrobiną mąki i wyrabiaj wyrośnięte ciasto. Następnie podziel je na 8 części i uformuj z nich bułeczki.
- W garnku zagotuj 3,5 szklanki wody. Dodaj do niej 3 łyżki stołowe sody oczyszczonej i dokładnie wymieszaj.
- Zmniejsz moc palnika pod garnkiem na minimalną.
- W wodzie z sodą namocz partiami bułeczki na około 15 sekund na stronę (po tym czasie bułeczki odwróć na drugą stronę przy pomocy łyżki cedzakowej). Obgotowane bułeczki ułóż na blaszce.
- Jajko wybij do miseczki i rozbełtaj je przy pomocy widelca.
- Bułki posmaruj rozbełtanym jajkiem i na ich wierzchu natnij krzyż.
- Bułeczki piecz w nagrzanym piekarniku przez około 15 minut.
- Gotowe bułki pozostaw do wystudzenia i podawaj z ulubionymi dodatkami.
Komentarz dietetyka
Bułka bawarska to doskonała propozycja na pyszne, domowe pieczywo. Samodzielnie przygotowane bułki stanowią doskonałe źródło witamin oraz węglowodanów.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny