Bulion warzywny Thermomix

Opublikowano: 23.02.2022 r.
Marchewka, seler naciowy, cebula i czosnek tworzą bazę aromatycznego bulionu warzywnego z Thermomixa. Do tego dodatek pomidora, cukinii i pieczarek wzbogaca smak, a wszystko doprawione odrobiną białego wina wytrawnego i nieaktywnymi płatkami drożdżowymi. Całość stanowi świetną podstawę dla zup, sosów czy risotto.
Składniki dla 1 porcji:
- Płatki drożdżowe nieaktywne - 50 g
- Seler naciowy - 200 g
- Marchewka - 250 g
- Cebula - 100 g
- Pomidor - 100 g
- Cukinia - 150 g
- Czosnek - 5 g
- Pieczarki - 50 g
- Wino białe wytrawne - 30 ml
- Oliwa z oliwek - 20 ml
- Sól - 120 g (gruboziarnista)
- Przyprawy - natka pietruszki świeża, liść laurowy, czosnek, rozmaryn, sól morska, szałwia, bazylia świeża
Liczba porcji: 1
Będziesz potrzebować:
- thermomix, koszyczek (thermomix)
Przepis krok po kroku
- Wszystkie warzywa obierz i pokrój w większe kawałki.
- Do naczynia Thermomixa włóż przygotowane warzywa, liść laurowy, po łyżce liści bazylii, rozmarynu, pietruszki, szałwii. Całość rozdrobnij przez 10 sekund / obroty 7.
- Dodaj sól, wino i oliwę z oliwek. Gotuj całość przez 30 minut / Varoma / obroty 2. Zamiast miarki nałóż koszyczek na pokrywę.
- Na koniec dodaj płatki drożdżowe i zmiksuj całość przez 1 minutę / obroty 10.
- Pozostaw do ostygnięcia i przełóż do zamykanego naczynia. Przechowuj w lodówce lub zamrażalniku.
- Do wykonania pół litra bulionu wymieszaj łyżkę przygotowanej pasty z 500 ml wody.
Komentarz dietetyka
Domowy bulion to świetne rozwiązanie dla osób często przygotowujących zupy na obiad.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk