Bułeczki z jagodami
Opublikowano: 06.02.2022 r.
Mąka pszenna, jagody, masło, drożdże suche. Te bułeczki to pyszna porcja domowego ciepła. Zrobione z delikatnego ciasta, słodzone cukrem i nadziane soczystymi jagodami, rozpływają się w ustach. Przygotowanie ich w domu to gwarancja nie tylko świetnego smaku, ale również rewelacyjnego aromatu unoszącego się w kuchni.
Składniki dla 18 porcji:
- Mąka pszenna typ 550 - 500 g (2,7 szklanki)
- Mleko 1,5% - 125 ml (0,5 szklanki)
- Masło - 100 g (0,5 kostki)
- Jajko - 3 szt.
- Cukier - 70 g (0,3 szklanki)
- Drożdże suche - 7 g
- Jagody - 200 g (1,5 szklanki)
- Cukier puder - 10 g (1 łyżka)
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 24 g (1 łyżka)
Liczba porcji: 18
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, garnek mały, duża miska, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia, miska
Przepis krok po kroku
- Mąkę przesyp do miski i wymieszaj z cukrem oraz drożdżami.
- W garnku podgrzej mleko, rozpuść w nim masło i odstaw do ostygnięcia.
- Gdy mleko z masłem będzie ciepłe, ale nie gorące dodaj do mąki.
- Zacząć zagniatać ciasto i dodać 2 całe jajka oraz żółtko z drugiego. Białko zostawimy aby posmarować później nim bułeczki.
- Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto, zajmie to około 10 minut.
- Ciasto odstaw w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia.
- Po tym czasie podziel ciasto na 18 części.
- Jagody wymieszaj z cukrem pudrem i mąką ziemniaczaną.
- Każdą część ciasta rozciągnij aby miało kształt kółka i było dość grube.
- Na każdą porcję ciasta połóż porcję jagód i zlep dokładnie końce ciasta.
- Bułeczki układaj na blaszce wyłożonej papierem tak aby łączenie ciasto było na spodzie.
- Bułeczki pozostaw do wyrośnięcia na 30 minut.
- Bułeczki posmaruj białkiem z łyżką mleka.
- Piecz 25 minut w temperaturze 170 stopni C.
Komentarz dietetyka
Bułeczki z jagodami to najpopularniejsza propozycja wypieków z jagód w sezonie. Bułeczki wykonane są z tradycyjnych, klasycznych składników z tego powodu powinny być spożywane z umiarem i okazjonalnie aby nie wpłynęły negatywnie na nasze zdrowie.
~ Joanna Płaza, mge inż Towaroznawstwa i Dietetyki