Bułeczki drożdżowe maślane

Opublikowano: 19.01.2025 r.
Wyobraź sobie zapach świeżo upieczonych bułeczek drożdżowych, które rozpływają się w ustach dzięki delikatnej maślanej strukturze. Te puszyste i aromatyczne bułeczki będą idealnym dodatkiem do porannej kawy lub popołudniowej herbaty. Poznaj przepis na maślane bułeczki drożdżowe.
Składniki dla 15 porcji:
- Drożdże suche - 10 g
- Mąka pszenna typ 500 - 500 g (pół opakowania)
- Cukier - 50 g (5 płaskich łyżek stołowych)
- Mleko 3,2% - 250 ml (1 szklanka)
- Żółtko jajka - 4 szt.
- Masło - 100 g (pół kostki, miękkie)
- Jajko - 1 szt.
- Przyprawy - sól
Liczba porcji: 15
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, duża miska, stolnica, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia, ściereczka
Przepis krok po kroku
- Do miski przesiej mąkę, dodaj do niej drożdże oraz cukier. Składniki dokładnie wymieszaj.
- Następnie do miski dodaj szczyptę soli oraz ciepłe mleko. Składniki delikatnie wymieszaj.
- Do masy na bułeczki dodaj żółtka i wymieszaj do połączenia składników.
- Do masy dodaj miękkie masło i wyrabiaj do momentu, aż masa będzie gładka i elastyczna (przez około 15 minut).
- Ciasto pozostaw do wyrośnięcia na około godzinę.
- Po tym czasie ciasto przełóż na stolnicę i wyrabiaj je przez 2 minuty.
- Wyrobione ciasto podziel na 15-16 części i uformuj z nich bułeczki.
- Uformowane bułeczki ułóż na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem z zachowaniem odstępów.
- Bułeczki przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na 30 minut.
- Wierzch bułek posmaruj rozbełtanym jajkiem.
- Bułeczki piecz w piekarniku nagrzanym do 190 st. C przez około 20 minut.
Komentarz dietetyka
Bułeczki drożdżowe maślane to doskonała propozycja na smaczną przekąskę. Bułeczki warto przygotować jako dodatek do kakao.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny