Budyń jaglany

Opublikowano: 27.09.2022 r.
Mąka jaglana, banan, masło orzechowe i syrop z agawy to główni bohaterowie naszego budyniu jaglanego. Dzięki nim ten deser jest nie tylko zdrowy, ale także pyszny i kremowy. Idealny na szybkie śniadanie czy lekki deser, łączy w sobie delikatność jagły z nutą egzotycznego smaku bananów i aromatycznego masła orzechowego.
Składniki dla 2 porcji:
- Mąka jaglana - 50 g
- Banan - 120 g
- Masło orzechowe - 50 g
- Syrop z agawy - 15 g
- Przyprawy - cynamon
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- garnek
Przepis krok po kroku
- 350 ml wody wlej do garnka i zagotuj.
- W 150 ml zimnej wody rozprowadź dokładnie mąkę.
- Mąkę z wodą wlej do gotującej się wody.
- Szybko mieszaj trzepaczką wszystko go zgęstnienia.
- Gotowy budyń wymieszaj z syropem z agawy. Można dać więcej, jeśli trzeba, ale pamiętaj, że banan jest słodki. Można również pominąć słodzenie.
- Nakładaj do miseczki warstwowo (zrób dwie warstwy): budyń, banan, masło orzechowe, cynamon.
- Budyń można jeść na zimno i na ciepło.
Komentarz dietetyka
Budyń jaglany to posiłek wegetariański i wegański. Idealna propozycja dla osób na diecie bezglutenowej. Świetny także dla najmłodszych. Cynamon to przeciwutleniacz, więc zwalcza wolne rodniki. Orzechy dostarczą nienasyconych kwasów tłuszczowych.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości