Bubliczki
Opublikowano: 28.12.2024 r.
Bubliczki to proste ciastka, które wyglądem, smakiem i przygotowaniem przypominają obwarzanki. Jeśli kochasz tradycyjne wypieki, ten również przypadnie Ci do gustu.
Składniki dla 10 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 500 g
- Drożdże świeże - 25 g
- Cukier - 5 g
- Sól - 5 g
- Oliwa z oliwek - 10 ml
- Jajko - 1 szt.
- Sezam nasiona - 30 g
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, kuchenka, garnek, papier do pieczenia, łyżka cedzakowa
Przepis krok po kroku
- Rozkrusz świeże drożdże do miski, dodaj cukier i ciepłą wodę. Wymieszaj, aby drożdże się rozpuściły, a następnie odstaw na 10 minut, aż zaczyn zacznie pracować.
- Do miski wsyp mąkę, sól, dodaj zaczyn drożdżowy oraz olej. Wyrabiaj ciasto ręcznie lub mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego przez około 10 minut, aż stanie się elastyczne i gładkie.
- Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1–1,5 godziny, aby wyrosło.
- Wyrośnięte ciasto podziel na 10–12 równych części. Z każdej uformuj kulkę, a następnie rozciągnij ją w dłoniach, aby powstał pierścień. Środek powinien być na tyle duży, by podczas pieczenia zachował kształt obwarzanka.
- W dużym garnku zagotuj wodę z dodatkiem łyżeczki soli. Obgotuj każdy bubliczek przez około 30 sekund z każdej strony. Wyciągaj je łyżką cedzakową i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Posmaruj bubliczki roztrzepanym jajkiem i posyp sezamem.
- Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C przez 15–20 minut, aż będą złociste i chrupiące.
Komentarz dietetyka
To opcja, którą warto połączyć ze źródłem białka oraz świeżym owocem lub warzywem, by stworzyć pełnowartościowy posiłek.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny