Bubble tea
Opublikowano: 24.05.2022 r.
Tapioka w granulkach, herbata malinowa, skondensowane mleko i odrobina syropu malinowego – to właśnie te składniki tworzą magiczny napój zwany bubble tea. Odkryj, jak połączenie tych kilku elementów może stworzyć niesamowicie orzeźwiający i jednocześnie słodki przysmak, który podbił serca ludzi na całym świecie.
Składniki dla 4 porcji:
- Tapioka w granulkach - 100 g
- Herbata malinowa, napar bez cukru - 600 ml
- Mleko skondensowane (zagęszczone) - 150 g
- Cytryna - 100 g (1 średnia sztuka)
- Miód - 100 g
- Żelki - 200 g
- Syrop malinowy - 30 ml
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, szklanki
Przepis krok po kroku
- Tapiokę umieść w garnku, wlej wodę.
- Gotuj przez 20 minut.
- Tapiokę odcedź i umieść w misce.
- Dodaj do niej sok z cytryny i miód.
- Wymieszaj i odstaw na 10 minut.
- Herbatę malinową zaparz wrzątkiem.
- Wystudź herbatę, wlej do niej mleko skondensowane.
- Kulki tapioki umieść w szklankach wlej herbatę z mlekiem i syrop malinowy.
- Dodaj do herbaty żelki i wymieszaj.
- Herbatę można podać także z dodatkiem kostek lodu.
Komentarz dietetyka
Bubble tea to bardzo dobre źródło łatwo przyswajalnych węglowodanów. Szybko podnoszą one poziom glukozy we krwi. Idealnie sprawdzą się jako posiłek po treningowy. Herbatę podać można także jako niskokaloryczny deser.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny