Bryzol ze schabu
Opublikowano: 22.05.2023 r.
Schab wieprzowy, cebula i pieczarki – to główne składniki, które stanowią podstawę tego pysznego bryzolu. Soczyste plastry schabu przesmażone z rumianą cebulką i pieczarkami, a wszystko to na złocistym maśle klarowanym, dadzą Ci doskonały smak domowej kuchni.
Składniki dla 4 porcji:
- Schab wieprzowy bez kości - 600 g (4 plastry)
- Cebula - 100 g (1 sztuka)
- Pieczarki - 150 g
- Olej rzepakowy - 20 ml (2 łyżki)
- Mąka pszenna typ 500 - 20 g (2 łyżki)
- Masło klarowane - 20 g (2 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka
Przepis krok po kroku
- Schab umyj i osusz.
- Rozbij mięso na kotlety, całość dopraw solą i pieprzem.
- Obsyp mięso mąką i usmaż na maśle klarowanym.
- Pieczarki i cebulę drobno pokrój i obsmaż na oleju.
- Gdy mięso będzie dobre, dodaj usmażone pieczarki i przykryj kotletem.
Komentarz dietetyka
Bryzol możesz podawać z ziemniaczanym puree.
~ Oliwia Gawron, dietetyk