Bryzol z polędwicy
Opublikowano: 22.05.2023 r.
Polędwiczki wieprzowe, cebula i olej rzepakowy to trio, które stworzy podstawę smacznego bryzolu z polędwicy. Polędwiczki odpowiednio przygotowane z delikatnie usmażoną cebulką na oleju rzepakowym stanowią idealną kompozycję smakową. Dodatkowo mąka pszenna pozwoli uzyskać odpowiednią konsystencję sosu, dzięki czemu danie będzie pełne smaku i aromatu.
Składniki dla 4 porcji:
- Polędwiczki wieprzowe - 600 g (4 plastry)
- Cebula - 100 g (1 sztuka)
- Olej rzepakowy - 30 ml (3 łyżki)
- Mąka pszenna typ 500 - 20 g (2 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka
Przepis krok po kroku
- Mięso dokładnie umyj i osusz.
- Rozbij delikatnie kotlety.
- Dopraw całość solą i pieprzem, a następnie obtocz w mące.
- Usmaż bryzol na rozgrzanym oleju.
- Po chwili wrzuć cebulę.
- Gdy bryzol się zarumieni, przełóż go na talerz, podawaj z cebulką.
Komentarz dietetyka
O rodzaju dodatków możesz zadecydować sam, idealnie sprawdzi się tutaj ziemniaczane puree.
~ Oliwia Gawron, dietetyk