Bryzol z pieczarkami
Opublikowano: 11.01.2023 r.
Łopatka wieprzowa, pręga wołowa, jajko, masło klarowane, mini pieczarki – to główne składniki bryzolu z pieczarkami. Połączenie delikatnego mięsa wieprzowego i wołowego z aromatycznymi pieczarkami daje wyjątkowy smak. Masło klarowane dodaje bogatego, maślanego akcentu, a jajko sprawia, że danie jest soczyste i dobrze połączone.
Składniki dla 8 porcji:
- Łopatka wieprzowa - 250 g
- Pręga wołowa - 250 g
- Jajko - 1 szt.
- Olej rzepakowy - 40 ml
- Masło klarowane - 40 g
- Pieczarki - 500 g (mini)
- Mąka pszenna typ 500 - 20 g (do obtoczenia)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 8
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, duża miska
Przepis krok po kroku
- Oczyść i dokładnie umyj pieczarki.
- Pokrój większe pieczarki w ćwiartki. Malutkich nie krój.
- Na patelni rozgrzej masło.
- Dodaj pieczarki do masła wraz z połową łyżeczki soli oraz szczyptą pieprzu. Wymieszaj i duś do miękkości kilka minut. Pod koniec można zwiększyć moc palnika, by pieczarki się przypiekły.
- Mięso umyj i osusz.
- Bardzo drobno posiekaj nożem mięso (tak, by przypominało mięso mielone). Można użyć gotowego, już zmielonego.
- Do mięsa dodaj jajko, pół łyżeczki soli o 1/3 łyżeczki pieprzu. Bardzo dokładnie wymieszaj wszystko.
- Podziel masę na 8 równych części.
- Uformuj bardzo cienkie, okrągłe kotlety. Nie powinny być grubsze niż 2 cm.
- Obtocz kotlety z obu stron w mące.
- Rozgrzej olej na patelni.
- Gdy olej będzie rozgrzany, wyłóż kotlety na patelnię i smaż na złoty kolor z obu stron.
- Sposób podania: na talerz wyłóż pieczarki, a na nie kotleta. Dodaj ulubione dodatki.
Komentarz dietetyka
Mięso czerwone jest źródłem witamin z grupy B oraz żelaza. Dostarcza też białko. Zalecenia mówią, by ograniczyć ilość czerwonego mięsa (ograniczenie wielu chorób, w tym nowotworów i miażdżycy).
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości