Bryzol z jajkiem

Opublikowano: 09.05.2025 r.
Mięso mielone wieprzowo-wołowe, jajka, cebula i pieczarki to kluczowe składniki bryzolu z jajkiem – prostego, ale sycącego dania, które możesz przygotować w zaledwie kilkanaście minut. Starannie podsmażone mięso i delikatnie ścięte jajko tworzą smakowitą harmonię, a dodatek cebuli i pieczarek dodaje głębi smaku.
Składniki dla 3 porcji:
- Mięso mielone wieprzowo-wołowe - 450 g
- Jajko - 4 szt.
- Oliwa z oliwek - 20 ml (2 łyżki)
- Cebula - 100 g (1 sztuka)
- Pieczarki - 150 g
- Mąka pszenna typ 500 - 15 g (1 czubata łyżka)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 3
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża
Przepis krok po kroku
- Mięso włóż do miski, wymieszaj z jednym jajkiem i mąką. Doprawić.
- Cebulę i pieczarki drobno posiekaj i zeszklij na oliwie.
- Z masy mięsnej uformuj niewielkie kule, spłaszcz dłonią z góry i usmaż na patelni obustronnie.
- Usmaż jajka sadzone.
- Na kotlety wyłóż porcję pieczarek i cebulki i jajko sadzone.
Komentarz dietetyka
Połączenie cebuli, pieczarek i tłustego mięsa może być ciężkostrawne zwłaszcza dla osób z problemami ze strony układu pokarmowego.
~ Aleksandra Dziura, dietetyk