Bryzol z cebulką

Opublikowano: 02.08.2025 r.
Schab wieprzowy bez kości, olej rzepakowy i cebula - to kluczowe składniki bryzolu z cebulką, który idealnie sprawdzi się na domowy obiad. Delikatne mięso schabowe, podsmażone na oleju z dodatkiem cebuli, tworzy aromatyczne i sycące danie. Dodatek mąki pszennej nadaje całości lekką, chrupką skorupkę.
Składniki dla 4 porcji:
- Schab wieprzowy bez kości - 600 g (4 plastry)
- Olej rzepakowy - 20 ml (2 łyżki)
- Cebula - 100 g (1 sztuka)
- Mąka pszenna typ 500 - 20 g (2 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka
Przepis krok po kroku
- Mięso umyj i osusz.
- Rozbij kotlety i dopraw solą i pieprzem. Następnie oprósz mięso mąką.
- Cebulkę pokrój na mniejsze kawałki i podsmaż na oleju.
- Usmaż kotlety na rozgrzanym oleju, gdy będą gotowe, przełóż na talerz, a na połowę dodaj cebulkę.
- Przykryj je pozostałą częścią mięsa.
Komentarz dietetyka
W podobny sposób możesz przygotować bryzol z Twoimi ulubionymi dodatkami.
~ Oliwia Gawron, dietetyk