Bryzol wołowy
Opublikowano: 09.01.2023 r.
Łopatka wołowa, soczyste pieczarki i złocista cebula – to główne składniki bryzolu wołowego, o którym mowa. Delikatne mięso obtoczone w mące i jajku, smażone na chrupiące na oleju rzepakowym i maśle klarowanym, tworzy danie pełne smaków. Простy, ale działający przepis, który nie wymaga skomplikowanych składników ani zbyt dużo czasu.
Składniki dla 5 porcji:
- Masło klarowane - 30 g (2 łyżki)
- Cebula - 350 g (3 duże sztuki)
- Pieczarki - 250 g
- Łopatka wołowa - 600 g
- Jajko - 1 szt.
- Mąka pszenna typ 500 - 20 g (2 łyżki (do obtoczenia))
- Olej rzepakowy - 48 ml (6 łyżek, do smażenia)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, duża miska, papier do pieczenia
Przepis krok po kroku
- Mięso umyj, osusz i bardzo drobno posiekaj (opcjonalnie użyj mięsa zmielonego przez maszynkę). Ma wyjść konsystencja mięsa mielonego.
- Do mięsa dodaj jajko, pół łyżeczki soli oraz 1/4 łyżeczki pieprzu (opcjonalnie ilości wg uznania).
- Wszystko dobrze wymieszaj, aż masa będzie dobrze ze sobą połączona.
- Rozgrzej olej na patelni (podziel na części - kotlety będą duże, więc będą smażone w kilku partiach).
- Masę mięsną podziel na 10 równych części. Zrób kulki.
- Papier do pieczenia podsyp mąką i następnie połóż na nim kulkę z mięsa.
- Posyp kulkę mięsną mąką także od góry i następnie rozpłaszcz ją na bardzo cienki, równy, okrągły kotlet. Kotlet powinien być gruby na maksymalnie 1 cm. Zrób tak z resztą mięsa.
- Na bardzo rozgrzaną patelnię przełóż kotlet (w zależności od wielkości patelni smaż odpowiednią ilość kotletów).
- Smaż po maksymalnie 1 minucie z każdej strony na wysokiej mocy palnika.
- Usmażone kotlety odłóż na bok i przygotuj warzywa. By kotlety nie przestygły, możesz je przykryć talerzem, bądź podgrzać w piekarniku.
- Na dużej patelni rozgrzej masło.
- Obraną i umytą cebulę oraz umyte pieczarki pokrój (cebulę w piórka, pieczarki w pół plastry) duś z połową łyżeczki soli do miękkości (około 10 minut) pod przykryciem.
- Gotowe kotlety najlepiej smakują z ziemniakami. Obok ziemniaków wyłóż cebulę z pieczarkami, a na niej połóż kotlety.
- Dobre będą też ogórki kiszone.
Komentarz dietetyka
Jeżeli chcesz otrzymać potrawę bezglutenową, zamiast mąki pszennej, wykorzystaj wersję bezglutenową (na przykład specjalną mieszankę).
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości