Bryzol wieprzowy
Opublikowano: 10.01.2023 r.
Łopatka wieprzowa, cebula, jajko i masło klarowane – to podstawa prawdziwego bryzola wieprzowego. Usmażony na złocisto, soczysty kawałek mięsa, otoczony delikatnie zrumienioną cebulką, z nutą masła, które dodaje całości głębi smaku. Idealny na solidny obiad w domowym stylu!
Składniki dla 8 porcji:
- Łopatka wieprzowa - 500 g
- Jajko - 1 szt.
- Olej rzepakowy - 40 ml
- Mąka pszenna typ 500 - 20 g (2 łyżki, do obtoczenia)
- Cebula - 400 g
- Masło klarowane - 30 g
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 8
Będziesz potrzebować:
- duża miska, patelnia
Przepis krok po kroku
- Mięso umyj i osusz.
- Bardzo drobno posiekaj nożem mięso (struktura mięsa mielonego). Jeżeli chcesz - użyj mięsa mielonego.
- Dodaj do mięsa 1/2 łyżeczki soli, 1/3 łyżeczki pieprzu oraz jajko.
- Bardzo dobrze wymieszaj wszystko ze sobą i odstaw na bok.
- Masło dodaj na patelnię i rozgrzej.
- Obraną i umytą cebulę przekrój na pół i pokrój w piórka.
- Wyłóż cebulę oraz 1/2 łyżeczki soli na rozgrzane masło. Wszystko duś do miękkości pod przykryciem.
- Na patelni rozgrzej porcję oleju.
- Na talerz wsyp mąkę.
- Mięso podziel na 8 równych części.
- Porcje mięsa uformuj w bardzo cienkiego kotleta (około 1 cm szerokości). Kotlety mają być duże, ale cienkie.
- Kotlet oprósz mąką z obu stron.
- Smaż kotlety kilka minut minuty z każdej strony na rozgrzanym oleju. Mają być złociste.
- Na talerz wyłóż cebulkę, a na nią ułóż kotleta.
- Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Komentarz dietetyka
W celu otrzymania przepisu bez glutenu mąkę pszenną zastąp na przykład specjalnym miksem mąk bezglutenowych. Może być też użyta m.in. mąka ryżowa lub kukurydziana.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości