Bryzol drobiowy
Opublikowano: 01.04.2023 r.
Piersi kurczaka, jajko, cebula i pieczarki - to główne składniki naszego bryzolu drobiowego. Soczysty kurczak, doprawiony delikatnie i obsmażony na złoty kolor, łączy się z aromatycznymi pieczarkami i cebulą, tworząc pyszne i sycące danie. Idealne na obiad dla całej rodziny!
Składniki dla 4 porcji:
- Piersi kurczaka bez skóry - 500 g
- Jajko - 1 szt.
- Cebula - 100 g (2 małe sztuki)
- Pieczarki - 300 g
- Mąka pszenna typ 500 - 30 g (3 płaskie łyżki stołowe)
- Olej rzepakowy - 50 ml
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, maszynka do mielenia
Przepis krok po kroku
- Mięso z piersi kurczaka umyj, osusz i zmiel w maszynce na grubych oczkach.
- Do mięsa dodaj jajko, sól i pieprz do smaku. Składniki wyrób na zwartą i kleistą masę.
- Z masy uformuj okrągłe, płaskie kotlety.
- Każdy z kotletów obtocz w mące z każdej strony.
- Na patelni rozgrzej olej i smaż kotlety z dwóch stron do zarumienienia. Usmażone kotlety przełóż na talerz i przykryj je, aby pozostały ciepłe.
- Cebulę obierz i pokrój w piórka. Pieczarki oczyść i pokroju w plasterki.
- Na rozgrzanej patelni po smażeniu mięsa usmaż cebulę (do zeszklenia). Następnie dopraw ją do smaku odrobiną soli i zdejmij z patelni.
- Na tej samej patelni przesmaż pieczarki. Je również zdejmij z patelni.
- Kotlety ułóż na talerze i na ich wierzch połóż przesmażoną cebulę oraz pieczarki. Bryzole podawaj z ulubionymi dodatkami.
Komentarz dietetyka
Bryzol drobiowy to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe. Mięso drobiowe stanowi doskonałe źródło łatwoprzyswajalnego białka.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny