Bryjka

Opublikowano: 19.11.2021 r.
Mąka pszenna, dużo cebuli, wrażliwa w smaku śmietanka kremowa i solidna porcja wędzonego boczku – oto, co sprawia, że bryjka to takie smakowe cudo. W połączeniu ze słoniną, te składniki tworzą sycący, aromatyczny i niebywale pyszny posiłek, idealny na chłodne dni.
Składniki dla 8 porcji:
- Mąka pszenna typ 1850 - 150 g
- Cebula - 300 g (3 duże sztuki)
- Słonina wieprzowa - 50 g
- Boczek wędzony bez kości - 400 g
- Śmietanka kremowa 30% - 200 g
- Przyprawy - sól, pieprz ziołowy
Liczba porcji: 8
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Do garnka wlej 1l wody, wsyp mąkę i wymieszaj dokładnie.
- Zagotuj wodę z mąką, zmniejsz ogień i gotuj przez 20-30 minut na wolnym ogniu co jakiś czas mieszając, aż zgęstnieje.
- Następnie dopraw ją solą i pieprzem ziołowym, wlej śmietanę i gotuj jeszcze 5 minut na większym ogniu, od czasu do czasu mieszając.
- Pokrój boczek i słoninę w kostkę.
- Cebulę obierz z łupiny i pokrój w drobną kostkę.
- Podsmaż na patelni bez dodatku tłuszczu.
- Zupę podawaj w głębokim talerzu z dodatkiem skwarek i boczku z cebulą.
Komentarz dietetyka
Bryjka to niezbyt zdrowa zupa. Zawiera sporą ilość nasyconego tłuszczu. Zupy nie powinny spożywać osoby mające podwyższony poziom cholesterolu we krwi.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny