Bruschetta z szynką parmeńską
Opublikowano: 20.10.2021 r.
Bagietka pełnoziarnista, szynka parmeńska, ser Mozzarella i pomidor – to główni bohaterowie tej bruschetty. Nochaj oliwą z oliwek i dodaj trochę chrupiącej rukoli. Całość tworzy apetyczne połączenie, które pachnie Włochami i doskonale sprawdzi się na każdej imprezie czy lekkiej kolacji. To smaczna i prosta przekąska, idealna na każdą okazję.
Składniki dla 13 porcji:
- Bagietka pełnoziarnista - 140 g (1 sztuka)
- Oliwa z oliwek - 40 ml (4 łyżki)
- Pomidor - 170 g (1 sztuka)
- Szynka parmeńska - 80 g
- Ser Mozzarella - 250 g (1 kulka sera)
- Rukola - 20 g (opcjonalnie)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 13
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia
Przepis krok po kroku
- Bagietkę pokrój na 13 równych części i każdą z nich skrop oliwą z oliwek. Włóż do nagrzanego piekarnika na około 10 minut w temperaturze 180 stopni.
- W między czasie pokrój pomidora i ser mozzarelle w cienkie plasterki.
- Na upieczone chlebki ułóż plaster pomidora, plaster sera i porwaną szynkę parmeńską. Opcjonalnie na górę połóż rukole.
- Całość skrop oliwą z oliwek. Przystawkę możesz doprawić solą i pieprzem.
Komentarz dietetyka
Bruschetta z szynką parmeńską, to na prawdę dobre rozwiązanie dla osób, które dbają o swoją dietę, ponieważ w przepisie zostały wykorzystane dobrej jakości produkty polecane przez dietetyków.
~ Kamila Lewandowska, dietetyk