Bruschetta z pomidorami i mozzarellą
Opublikowano: 22.01.2022 r.
Ser mozzarella, soczyste pomidory i chrupiąca bułka ciabatta tworzą idealne połączenie na bruschettę. Do tego dodajmy odrobinę oliwy z oliwek, aromatyczny czosnek i świeżą bazylię, a otrzymamy prostą, ale niesamowicie smaczną przekąskę. To włoskie danie jest pełne świeżych i pysznych składników, które razem tworzą coś naprawdę wyjątkowego.
Składniki dla 2 porcji:
- Bułka ciabatta - 140 g (2 sztuki)
- Pomidor - 350 g (4 sztuki)
- Ser Mozzarella - 150 g (1 kula)
- Oliwa z oliwek - 10 ml (1 łyżka)
- Czosnek - 20 g (2 ząbki)
- Bazylia świeża - 30 g (1 garstka)
- Przyprawy - sól, pieprz, zioła prowansalskie
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, czajnik, patelnia
Przepis krok po kroku
- Pomidory natnij na krzyż i sparz wrzątkiem. Usuń skórę i pokrój pomidory w małą kostkę.
- Podgrzej pomidory na rozgrzanej patelni z oliwą, dodaj zioła i przestań ogrzewać.
- Ciabatty przekrój na pół lub w 3-4 cm paski, natrzyj czosnkiem i skropl oliwą z oliwek.
- Zapiecz pieczywo w piekarniku, dopóki będzie chrupkie.
- Obłóż grzanki pomidorami, plastrami mozzarelli, a całość posyp bazylią.
Komentarz dietetyka
Bruschettę możesz przygotować z dowolnymi dodatkami, może to być także szynka parmeńska lub parmezan.
~ Oliwia Gawron, dietetyk