Bruschetta z pomidorami
Opublikowano: 25.11.2021 r.
Bagietka francuska, pomidory koktajlowe, czosnek i oliwa z oliwek – to wszystko, czego potrzebujesz, żeby przygotować pyszną Bruschettę z pomidorami. Idealna na szybkie śniadanie, lekki lunch lub przekąskę, jest prosta w przygotowaniu, a w smaku po prostu rewelacyjna. Sprawdź, jak te kilka składników może zdziałać cuda!
Składniki dla 3 porcji:
- Bagietka francuska - 140 g
- Pomidory koktajlowe - 400 g
- Czosnek - 15 g (3 ząbki)
- Oliwa z oliwek - 30 ml (3 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz, bazylia
Liczba porcji: 3
Przepis krok po kroku
- Bagietkę pokrój na kromki i podpiecz na suchej patelni lub w tosterze.
- Pomidory pokrój w kostkę, czosnek drobno posiekaj i wymieszaj z oliwą i przyprawami.
- Na grzanki ułóż pomidory.
- Podawaj udekorowane świeżą bazylią lub natką pietruszki.
Komentarz dietetyka
Jeśli chcesz przygotować bruschettę w wersji o niskim indeksie glikemicznym wykorzystaj pieczywo pełnoziarniste.
~ Aleksandra Dziura, dietetyk