Bruschetta z pieczarkami
Opublikowano: 30.10.2021 r.
Pieczarki, bagietka francuska i mozzarella light to kluczowe składniki tej pysznej bruschetty z pieczarkami. Aromatyczne pieczarki podsmażone na oliwie z cebulą świetnie komponują się z chrupiącą bagietką i delikatnym serem mozzarella. Dodatek świeżej natki pietruszki podkreśla smak i nadaje całości wyrazistości. Idealne połączenie na szybką przekąskę!
Składniki dla 4 porcji:
- Pieczarki - 150 g
- Bagietka francuska - 140 g (1 szt)
- Ser mozzarella light - 50 g
- Oliwa z oliwek - 30 ml (2 łyżki)
- Cebula - 100 g (1 szt)
- Natka pietruszki - 45 g (1 pęczek)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, tarka, patelnia beztłuszczowa
Przepis krok po kroku
- Bagietkę pokrój w plasterki i podgrzej ją na suchej patelni.
- Pieczarki pokrój w kostkę i podsmaż razem z cebulą na rozgrzanej oliwie.
- Gdy będą miękkie dodaj startą mozzarellę.
- Całość dokładnie wymieszaj i dopraw pieprzem i solą.
- Na koniec dodaj posiekaną pietruszkę.
- Farsz grzybowy przenieś na ciepłą bagietkę.
Komentarz dietetyka
To zdrowa opcja, która dostarcza sporo składników prozdrowotnych z grzybów.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny