Bruschetta z pesto
Opublikowano: 21.01.2022 r.
Bagietka francuska, bazylia świeża i oliwa z oliwek to baza naszej bruschetty z pesto. Dodaj do tego orzechy pinii i ser parmezan, a otrzymasz pyszne, aromatyczne danie. Prosty przepis gwarantujący wyjątkowy smak!
Składniki dla 4 porcji:
- Bagietka francuska - 600 g
- Bazylia świeża - 100 g
- Orzechy pinii - 50 g
- Oliwa z oliwek - 100 ml (10 łyżek stołowych)
- Ser parmezan - 100 g
- Przyprawy - sól, pieprz, czosnek
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, malakser
Przepis krok po kroku
- Bagietkę pokrój na kromki grubości 4 cm.
- Polej kromki bagietki oliwą z oliwek i z grilluj.
- Orzechy pinii upraż na patelni bez tłuszczu.
- Liście bazylii umieść w malakserze, dodaj czosnek, starty parmezan, oliwę z oliwek i rozdrobnij.
- Dodaj orzechy pinii, dopraw solą i pieprzem, rozdrobnij.
- Pesto wyłóż na grzanki.
Komentarz dietetyka
Bruschetta z pesto to danie zawierające dużą ilość błonnika pokarmowego. Pesto zawiera dużą ilość naturalnych przeciwutleniaczy. Jest dobrym źródłem zdrowych kwasów tłuszczowych. Bagietki możesz przygotować z pieczywem razowym.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny