Bruschetta z mozzarellą
Opublikowano: 21.01.2022 r.
Mozzarella, świeże pomidory, bagietka i oliwa z oliwek to kluczowe składniki tej pysznej bruschetty. Ten klasyczny włoski przepis łączy chrupiący chleb z kremową mozzarellą i soczystymi pomidorami, a wszystko to polane delikatną oliwą. Idealna przekąska na letnie wieczory i weekendowe spotkania.
Składniki dla 6 porcji:
- Bagietka francuska - 600 g
- Ser Mozzarella - 500 g
- Pomidor - 400 g (2 duże sztuki)
- Oliwa z oliwek - 100 ml (10 łyżek stołowych)
- Przyprawy - sól, pieprz, bazylia świeża
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, blaszka do pieczenia
Przepis krok po kroku
- Bagietkę pokrój pod skosem na kawałki grubości 3-4 cm.
- Kromki bagietki polej oliwą z oliwek.
- Pokrój w plastry pomidora i umieść je na kromkach bagietki.
- Dopraw solą i pieprzem.
- Piecz w nagrzanym piekarniku przez 7 minut.
- Następnie na grzanki ułóż plastry mozzarelli i zapiecz jeszcze przez 3-4 minuty.
- Podawaj udekorowane świeżą bazylią.
Komentarz dietetyka
Bruschetta z mozzarellą to przekąska zawierającą sporą ilość kalorii. Bagietka pszenna nie zawiera dużych ilości błonnika. Jest za to dobrym źródłem węglowodanów prostych, nie powinny jej spożywać osoby chorujące na cukrzycę.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny