Bruschetta z łososiem
Opublikowano: 21.01.2022 r.
Awokado, wędzony łosoś, bagietka francuska i odrobina oliwy z oliwek. To podstawowe składniki naszej bruschetty, która sprawi, że poczujesz się jak na kulinarnej wyprawie po smakach. Ta wyjątkowa kombinacja z chrupiącym pieczywem i kremowym awokado to idealna opcja na szybką i smaczną przekąskę.
Składniki dla 6 porcji:
- Bagietka francuska - 600 g
- Oliwa z oliwek - 200 ml
- Awokado - 340 g (2 male sztuki)
- Papryka czerwona - 200 g (1 średnia sztuka)
- Łosoś wędzony - 300 g
- Przyprawy - sól, pieprz, sok z cytryny
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, blaszka do pieczenia
Przepis krok po kroku
- Bagietkę podziel na kromki o grubości około 4 cm.
- Polej je oliwą z oliwek i z grilluj w piekarniku z włączoną funkcją grilla.
- Awokado przekrój na pół, wyjmij z niego pestkę i wydrąż miąższ do miski.
- Dodaj do awokado oliwę z oliwek, sól i pieprz oraz sok z cytryny, rozdrobnij.
- Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w drobną kostkę, dodaj do awokado i wymieszaj.
- Na kromki bagietki wyłóż pastę z awokado a na nim umieść plastry łososia.
Komentarz dietetyka
Bruschetta z łososiem to przekąska zawierająca zdrowe tłuszcze zawarte w awokado i łososiu. Przekąska jest dość kaloryczna i osoby na diecie redukcyjnej powinny, zwracać uwagę na jej ilość Bagietkę pszenną możesz zamienić na pełnoziarnistą.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny