Bruschetta
Opublikowano: 19.07.2021 r.
Pomidory koktajlowe, ciabatta i oliwa z oliwek to główne składniki bruschetty, włoskiej przekąski, która jest synonimem prostoty i smaku. Dodatek czosnku oraz świeżych liści bazylii nadaje tej potrawie wyrazistości i aromatu, tworząc idealną kombinację na każdą okazję.
Składniki dla 2 porcji:
- Pomidory koktajlowe - 350 g (3,5 garście)
- Bułka ciabatta - 80 g (1 sztuka)
- Oliwa z oliwek - 48 ml (4 łyżki)
- Czosnek - 6 g (1 ząbek)
- Cebula czerwona - 8 g (1 plaster)
- Bazylia świeża - 5 g (5 listków)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- patelnia grillowa, miska
Przepis krok po kroku
- Bułkę pokrój, posmaruj oliwą i delikatnie zgrilluj z każdej strony. Gdy będą jeszcze ciepłe natrzyj posierając ząbek czosnku o powierzchnię grzanki.
- Plaster cebuli i bazylię drobno posiekaj, przełóż do miski.
- Pomidorki pokrój w kostkę i przełóż do cebuli.
- Dodaj 2 łyżki oliwy z oliwek, szczyptę soli oraz pieprzu.
- Pomidory przełóż na grzanki i podawaj.
Komentarz dietetyka
Bruschetta jest pysznym daniem kuchni włoskiej pełnym wspaniałych składników. Jeśli spożywasz ją często zamień pszenne "białe" pieczywo na to pełnoziarniste, dzięki temu dostarczysz dodatkowych składników odżywczych do i tak bogatego w nie dania.
~ Joanna Płaza, mge inż Towaroznawstwa i Dietetyki