Brukselka z patelni

Opublikowano: 23.12.2021 r.
Brukselka i olej rzepakowy to minimum tego, co potrzebujesz, aby wyczarować coś pysznego na patelni. Chrupiąca i pełna smaku – ta brukselka jest prosta, ale absolutnie nie nudna. Wystarczy zaledwie chwilka smażenia, by przekonać się, jak fantastycznie smakują tak przygotowane warzywa.
Składniki dla 2 porcji:
- Brukselka - 500 g
- Olej rzepakowy - 30 ml (3 łyżki)
- Przyprawy - sól, zioła prowansalskie, czosnek
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, praska do czosnku
Przepis krok po kroku
- Brukselkę obierz z wierzchnich liści i umyj.
- Każdą kapustkę pokrój na ćwiartki.
- Na patelni podgrzej olej i podsmaż przez chwilę przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Na rozgrzany tłuszcz wrzuć brukselkę, dodaj sól i zioła prowansalskie do smaku.
- Smaż około 5 minut na dużym ogniu.
- Podawaj samą lub jako dodatek do dania głównego.
Komentarz dietetyka
Choć może dodatek oleju nie wzbudza bardzo dietetycznych skojarzeń, to dodatek tłuszczu do warzyw jest niezwykle ważny. Witaminy A, D, E i K są to witaminy rozpuszczalne w tłuszczach. I tylko dodatek tłuszczu zapewnia odpowiednie wchłonięcie się tych witamin w organizmie.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk