Brukselka z boczkiem
![brukselka z boczkiem Brukselka z boczkiem w garnku](https://static.fajnegotowanie.pl/media/przepis/41/4181/main-l_l.webp)
Opublikowano: 30.11.2021 r.
Brukselka, boczek wędzony bez kości, sos sojowy i syrop klonowy – to wszystko, czego potrzebujesz, żeby wyczarować pyszne danie. Brukselka z boczkiem w aromatycznej glazurze sosu sojowego i syropu klonowego to idealne połączenie słodyczy i słoności, które rozgrzeje zimowy wieczór.
Składniki dla 2 porcji:
- Brukselka - 300 g
- Boczek wędzony bez kości - 100 g
- Sos sojowy - 30 ml (2 łyżki)
- Syrop klonowy - 25 g (1 łyżka)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, garnek, naczynie do gotowania na parze
Przepis krok po kroku
- Brukselkę dokładnie wyczyść i obierz pierwsze liście. Każdą brukselkę przekrój nożem na czubku w kształcie litery x.
- W dużym garnku zagotuj 1 l wody. Włóż na wierzch naczynie do parowania i przełóż do niego brukselki.
- Brukselki gotuj przez 10 minut.
- Na rozgrzanej patelni podsmaż pokrojony w kostkę boczek, gdy tłuszcz się z niego wytopi, dodaj brukselki. Smaż przez 6 minut.
- W miseczce zmieszaj sos sojowy i syrop klonowy. Sos wlej do brukselek, gotuj kolejne 3 minuty.
Komentarz dietetyka
To zdrowa opcja, jednak ze względu na dodatek przetworzonego czerwonego mięsa nie powinna gościć w menu zbyt często.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny