Brukselka na parze

Opublikowano: 30.11.2021 r.
Brukselka, odrobina soli, masło, ząbek czosnku i cytryna – to wszystko, co potrzebujesz, żeby wyczarować pyszną i zdrową brukselkę na parze. Prosty przepis, przy którym nie stracisz dużo czasu w kuchni, a dostaniesz aromatyczne i delikatne warzywo, które idealnie pasuje jako dodatek do wielu dań.
Składniki dla 2 porcji:
- Brukselka - 300 g
- Przyprawy - sól
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, naczynie do gotowania na parze
Przepis krok po kroku
- Brukselkę dokładnie wyczyść i obierz pierwsze liście.
- Każdą brukselkę przekrój nożem na czubku w kształcie litery x.
- W dużym garnku zagotuj 1 l wody.
- Włóż na wierzch naczynie do parowania i przełóż do niego brukselki.
- Brukselki gotuj przez 10 minut.
Komentarz dietetyka
To bardzo zdrowa opcja, pełna wielu witamin.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny