Brownie z nutelli
Opublikowano: 20.01.2022 r.
Masło, jajka, krem czekoladowy typu nutella – to kluczowe składniki tego wspaniałego brownie. Dodaj do tego jeszcze trochę cukru i mąki pszennej, a otrzymasz pyszny, wilgotny deser, który zasmakuje każdemu wielbicielowi czekolady. Prostota i szybkość wykonania sprawiają, że to świetny przepis na każdą okazję!
Składniki dla 10 porcji:
- Masło - 72 g
- Cukier - 100 g
- Jajko - 2 szt.
- Krem czekoladowy typu nutella - 370 g
- Mąka pszenna typ 500 - 94 g
- Przyprawy - sól, ekstrakt waniliowy
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, duża miska, papier do pieczenia, forma do pieczenia 24 cm x 24 cm
Przepis krok po kroku
- Masło ubij na wysokich obrotach w dużej misce na gładką i kremową konsystencję, przez około 1 minutę
- Dodaj cukier i ubijaj na wysokich obrotach przez 1-2 minuty, aż do uzyskania puszystego kremu.
- Do miski dodaj jajka i ekstrakt waniliowy.
- Ubijaj na średnich obrotach, aż składniki połączą się, następnie dodaj szklankę Nutelli i szczyptę soli.
- Do miski dodaj mąkę, mieszając aż do połączenia wszystkich składników
- Ciasto wlej do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Na wierzch wylej pozostałą część Nutelli i zamieszaj, by połączyła się z resztą ciasta.
- Ciasto piecz przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
Komentarz dietetyka
To ciasto, jak inne słodkości nie powinno gościć w menu zbyt często, ze względu na duży udział cukru prostego.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny