Brownie z masłem orzechowym
Opublikowano: 04.03.2021 r.
Masło, gorzka czekolada, cukier puder, jajka i masło orzechowe – to właśnie te składniki tworzą podstawę naszego brownie z masłem orzechowym. To połączenie dwóch pyszności w jednym wypieku sprawi, że nie będziesz mógł się mu oprzeć. Upieczesz to ciasto raz i zrozumiesz, dlaczego taka kombinacja jest taka genialna!
Składniki dla 10 porcji:
- Masło - 150 g
- Czekolada gorzka - 200 g
- Cukier puder - 250 g
- Jajko - 4 szt.
- Mąka pszenna typ 550 - 150 g
- Proszek do pieczenia - 1 g
- Kakao 16% (proszek) - 45 g
- Masło z orzechów arachidowych (ziemnych) - 100 g
- Orzechy laskowe - 55 g
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Rozpuść czekoladę (150g) z masłem na małym ogniu, ciągle mieszaj, aby nie dopuścić do wrzenia. Zdejmij z palnika i przestudź. Do masy dodaj jajka, cukier puder, mąkę z proszkiem (przesiej) oraz kakao. Zmiksuj aż wszystkie składniki się połączą.
- Do gotowej masy dodaj pozostałą czekoladę (50g) posiekaną w drobne kawałki oraz orzechy laskowe bez łupinek i wymieszaj.
- Do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia przelej ciasto, wyrównaj, na wierzchu polej masłem orzechowym i rozprowadź je równomiernie na całe ciasto.
- Piecz przez około 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni C.
- Gotowe ciasto wystudź i pokrój na 10 kawałków.