Brownie z malinami

Opublikowano: 28.03.2021 r.
Czekolada gorzka, masło, jajka i świeże maliny - to połączenie gwarantuje przepyszne brownie, które rozpływa się w ustach! Do tego odrobina kakao, mąka i cukier, a powstaje niezawodny deser, który zaskoczy każdego. Sprawdź, jak łatwo można zrobić coś naprawdę wyjątkowego z kilku prostych składników.
Składniki dla 12 porcji:
- Czekolada gorzka - 300 g (3 tabliczki)
- Masło - 200 g (kostka masła)
- Jajko - 6 szt.
- Kakao 16% (proszek) - 30 g (3 łyżki płaskie)
- Mleko 1,5% - 250 ml (szklanka)
- Cukier - 100 g (pół szklanki)
- Maliny - 250 g
- Proszek do pieczenia - 4 g (łyżeczka)
- Mąka pszenna typ 500 - 135 g (szklanka)
Liczba porcji: 12
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, blaszka do pieczenia 30x25 cm, rózga
Przepis krok po kroku
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
- Roztop czekoladę z masłem w kąpieli wodnej lub w mikrofali.
- Jajka umyj i wbij do miski, w której będziesz przygotowywać ciasto. Dodaj cukier i ubij na jasną i puszystą pianę.
- Mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao przesiej do miski.
- Do ubitych jajek partiami dodawaj na zmianę mąkę z kakao i mleko.
- Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj masłem i oprósz kakao. Ciasto wylej do formy, na wierzch połóż maliny. Połowę z nich wgnieć głębiej w ciasto.
- Piecz 50 minut w temperaturze 170 stopni.