Brownie z fasoli Thermomix
Opublikowano: 26.09.2022 r.
Jajka, kakao, czerwona fasola z puszki, olej rzepakowy i miód - to tylko kilka kluczowych składników, które sprawiają, że brownie z fasoli w Thermomixie to hit. Z dodatkiem orzechów laskowych i bananów, to ciasto jest nie tylko smaczne, ale też zdrowe. Fasola nadaje brownie niesamowitą wilgotność i bogaty smak, którego nie da się zapomnieć.
Składniki dla 12 porcji:
- Jajko - 4 szt.
- Kakao 16% (proszek) - 30 g
- Fasola czerwona - 700 g (z puszki)
- Olej rzepakowy - 30 ml
- Miód - 100 g
- Orzechy laskowe - 100 g
- Rodzynki - 50 g
- Soda oczyszczona - 15 g
- Banan - 120 g
- Przyprawy - sól, kakao, miód, soda oczyszczona
Liczba porcji: 12
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, papier do pieczenia, tortownica 23 cm, thermomix
Przepis krok po kroku
- Fasolę opłucz na sitku.
- Orzechy wsyp do naczynia Thermomixa i rozdrobnij przez 3 sekundy / obroty 5. Przełóż do innego naczynia.
- Do naczynia Thermomixa włóż fasolę, kakao, olej, miód, sodę, banana i jajka.
- Zmiksuj całość przez 30 sekund / obroty 8, aż powstanie gładka masa.
- Do masy dodaj orzechy i rodzynki. Wymieszaj przez 4 sekundy / obroty wsteczne 2.
- Masę przelej do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz przez 45 minut w 180 st. C.
Komentarz dietetyka
Kakao to dobre źródło flawonoidów, czyli substancji o właściwościach antyoksydacyjnych
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk