Brownie z fasoli i banana
Opublikowano: 03.12.2021 r.
Banan, fasola konserwowa i jajka to główne składniki tego nietypowego brownie. Do tego dochodzi jeszcze kakao, olej rzepakowy i cukier, które wspólnie tworzą pyszne i wilgotne ciasto czekoladowe. Idealne dla tych, którzy szukają zdrowej alternatywy dla tradycyjnych słodkości.
Składniki dla 8 porcji:
- Banan - 250 g (2 sztuki)
- Fasola konserwowa - 480 g (2 puszki (bez zalewy))
- Jajko - 4 szt.
- Kakao 16% (proszek) - 50 g (5 łyżek)
- Olej rzepakowy - 100 ml
- Cukier - 110 g (pół szklanki)
- Przyprawy - soda oczyszczona
Liczba porcji: 8
Będziesz potrzebować:
- mikser, blender, duża miska, blacha do pieczenia 20x25 cm, papier do pieczenia, metalowe sito
Przepis krok po kroku
- Nastaw piekarnik do grzania na 200 st. C.
- Wyłóż blachę papierem do pieczenia.
- Fasolę wyłóż na sitko.
- Opłucz pod wodą, by pozbyć się zalewy i zapachu.
- Zblenduj fasolę i banany.
- Jak masa będzie gładka, dodaj kakao oraz łyżeczkę sody oczyszczonej.
- Wymieszaj łyżką.
- Do innej miski dodaj jajka i zacznij miksować.
- Dodawaj stopniowo cukier i następnie olej, nie przestając miksować do uzyskania gładkiej i puszystej masy.
- Ubite jajka dodaj do fasoli i banana, wymieszaj delikatnie.
- Do blaszki wylej masę i wyrównaj.
- Wstaw do piekarnika i piecz około 45 minut. Po tym czasie sprawdź patyczkiem, czy ciasto w środku jest na pewno suche, jeżeli nie, zostaw je w piekarniku jeszcze kilka dodatkowych minut.
Komentarz dietetyka
Jest to mniej kaloryczny wariant na ciasto brownie. Nie zawiera mąki, więc osoby na diecie bezglutenowej skorzystają.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości