Brownie z fasoli daktyli i banana
Opublikowano: 07.09.2022 r.
Z fasoli czerwonej, daktyli i bananów można wyczarować wyjątkowo pyszne brownie. Z fasoli z puszki i daktyli tworzysz bazę, banany dodają słodyczy i wilgoci, a kakao nadaje czekoladowy smak. W składzie są też jajka i miód, które łączą wszystkie smaki w całość. Warto też wspomnieć o oleju rzepakowym, który dodaje delikatności temu ciastu.
Składniki dla 12 porcji:
- Fasola czerwona - 500 g (z puszki)
- Daktyle suszone - 200 g
- Banan - 240 g (2 sztuki)
- Kakao 16% (proszek) - 30 g
- Jajko - 4 szt.
- Olej rzepakowy - 50 ml (5 łyżek)
- Miód - 50 g (2 łyżki)
- Proszek do pieczenia - 12 g (2 łyżeczki)
- Przyprawy - proszek do pieczenia, kakao, miód
Liczba porcji: 12
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, blender, papier do pieczenia, tortownica 23 cm, pojemnik blendera
Przepis krok po kroku
- Fasolę wysyp na sitko i bardzo dokładnie opłucz pod bieżącą wodą z zalewy.
- Daktyle drobno posiekaj. Banany pokrój na kawałki.
- W naczyniu blendera umieść fasolę, banany i daktyle. Wlej 3 łyżki wody oraz olej i dokładnie zblenduj.
- Dodaj kakao, proszek do pieczenia, jajka oraz miód i ponownie dokładnie zblenduj.
- Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Dno formy do ciasta wyłóż papierem do pieczenia, a brzegi posmaruj masłem lub olejem.
- Ciasto przelej do formy.
- Piecz około 45 minut, do suchego patyczka i zostaw do ostygnięcia.
- Gdy ostygnie, schłodź je dodatkowo w lodówce przez 2-3 godziny.
Komentarz dietetyka
Kakao to dobre źródło flawonoidów, czyli substancji o właściwościach antyoksydacyjnych.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk