Brownie z fasoli
Opublikowano: 29.06.2021 r.
Banany, fasola konserwowa i czekolada gorzka - to podstawa tego nietypowego brownie z fasoli! W połączeniu z miodem i odrobiną kakao, powstaje słodki wypiek, którego smak może zaskoczyć nawet największych smakoszy słodyczy. Przygotowanie jest łatwiejsze, niż się wydaje, z kilku prostych składników, które możesz mieć w swojej kuchni.
Składniki dla 10 porcji:
- Fasola konserwowa - 480 g (2 puszki)
- Banan - 240 g (2 sztuki)
- Jajko - 6 szt.
- Kakao 16% (proszek) - 30 g (3 łyżki)
- Mąka ryżowa - 60 g (4 łyżki)
- Miód - 100 g (4 łyżki)
- Proszek do pieczenia - 8 g (2 łyżeczki)
- Czekolada mleczna - 100 g (1 tabliczka)
- Czekolada gorzka - 200 g (2 tabliczki)
- Mleko 2% - 60 ml (1/4 szklanki)
- Przyprawy - sól, cukier z prawdziwą wanilią
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, garnek, blender, tarka, papier do pieczenia, miska, miseczka, blaszka do pieczenia 21 x 28 cm, metalowe sito
Przepis krok po kroku
- Nagrzej piekarnik na 180 st. C. Blaszkę wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia z każdej strony.
- Fasolę bardzo dokładnie wypłucz z zalewy pod wodą na sicie.
- Białka oddziel od żółtek i odstaw na chwilę do lodówki.
- Zblenduj bardzo dokładnie: banana, fasolę, kakao, żółtka, miód, mąkę, proszek do pieczenia oraz 2 łyżeczki cukru waniliowego.
- Zetrzyj jedną tabliczkę gorzkiej czekolady na tarce, używając dużych oczek.
- Dodaj czekoladę do masy i wymieszaj.
- Białka wyjmij z lodówki i dodaj szczyptę soli. Ubij na sztywną pianę i następnie dodaj do masy, dokładnie i delikatnie zamieszaj całość.
- Masę wylej do blaszki. Wstaw ciasto do piekarnika i piecz około godzinę.
- Przygotuj polewę. Pozostałą czekoladę połam, dodaj mleko i podgrzej tylko do rozpuszczenia i połączenia składników. Masa ma być gładka, bez grudek.
- Polej polewą ciasto po wierzchu i zostaw do zastygnięcia.
Komentarz dietetyka
Przepis na ciasto czekoladowe z fasoli zawiera cukier (w czekoladzie), więc jeśli jesteś osobą ograniczającą jego ilość w diecie, to powinieneś skorzystać z zamienników. Ciasto nie zawiera glutenu, ponieważ mąka ryżowa jest bezglutenowa.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości