Brownie z cukinii
Opublikowano: 03.11.2021 r.
Cukinia, daktyle, płatki owsiane i banan – te składniki tworzą bazę zaskakująco puszystych i wilgotnych brownie, które są nie tylko pyszne, ale również zdrowe. Dodatek kakao i gorzkiej czekolady nadaje im intensywnie czekoladowy smak, a jajka i proszek do pieczenia zapewniają idealną konsystencję.
Składniki dla 8 porcji:
- Cukinia - 500 g (1 sztuka)
- Daktyle suszone - 100 g (20 sztuk)
- Płatki owsiane - 110 g (1 szklanka)
- Banan - 120 g (1 sztuka)
- Jajko - 2 szt.
- Karob - 12 g (1 łyżka)
- Kakao niesłodzone - 20 g (2 łyżki)
- Proszek do pieczenia - 4 g (1 łyżeczka)
- Czekolada gorzka - 24 g (4 kostki)
- Przyprawy - sól, proszek do pieczenia, kakao
Liczba porcji: 8
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, blender, tarka, foremka keksówka, miska, młynek
Przepis krok po kroku
- Daktyle włóż do miseczki, zalej gorącą wodą i odstaw na 15-20 minut.
- Cukinię umyj i zetrzyj na tarce. Posyp odrobiną soli, wymieszaj i odstaw na 20 minut.
- Płatki owsiane zmiel na mąkę.
- Czekoladę pokrój na malutkie kawałki lub zetrzyj na tarce.
- Do miski włóż banana, daktyle, jajka, cukinię i zblenduj na jednolitą masę.
- Wsyp suche produkty i dokładnie wymieszaj.
- Foremkę natłuść i wlej do niej gotową masę.
- Piecz w 180 stopniach przez około 30 minut (do suchego patyczka).
Komentarz dietetyka
Cukinia ma neutralny smak, a mimo to jest niezwykle bogata w witaminy. Jest niskokaloryczna i łatwostrawna, dzięki czemu może być spożywana przez dzieci już po 6. miesiącu życia
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk